Thursday, July 18, 2013

Karya Hati

Gelak tawa seolah tiada makna. Saat diri terlantar kesedihan, orang lain meraikan kebahagiaan. Saat diri berasa keseorangan, orang lain mencipta kemeriahan. Hidup tak selalu indah, tak selalu cerah, tak selalu mewah. Saat diri menggapai kebahagiaan, dalam hati masih terpaut rasa kedukaan. Mengenangkan kisah-kisah lama yang membawa tangisan. Air mataku umpama hujan yang mencurah turun kebumi, apabila puas ia akan berhenti. Semakin lebat ia turun, sewaktu itulah saat untuk meluahkan. Setiap titisan ada penceritaan. Sedih, gembira, marah, penyesalan dan harapan dalam setiap titisan. Sepi dalam diri tiada tandingan, tidak mampu diceritakan malahan diluahkan. Hanya dapat dirasai oleh aku sebagai seorang insan..yang merasakan. Yang terkadang selalu menjadi mangsa keadaan. Dalam hati ada seorang insan..yang disayang, yang meneman. Selalu takut untuk merasa kehilangan. Menitis air mata di saat ada pergelutan. Bimbang takdir dan impian tidak kesampaian. Apakan daya itu takdir Tuhan. Mohon dariku untuk dikekalkan. Aku bukan sesiapa, khilaf dan selalu melakukan kesalahan. Selalu berada dalam kesedihan, selalu berada dalam "kebosanan". Belum merasai erti hidup sebenar, belum mengetahui siapa diriku yang sebenar. Saat diri menangis mengenal diri, aku tertanya aku mengetahui tarikh kelahiran ku, tetapi bilakah tarikh kepergianku? Itu semua rahsia Allah. Terlintas dalam pemikiranku, sempatkah aku melalui masa-masa mendatang, untuk menggapai segala impian dan cita-citaku? Hmm wallahualam.

"9A. Saya nak jadi Pegawai Tentera. Sebelum tu nak masuk UPNM. Nak dapat gaji tinggi-tinggi. Nak kumpul duit nak pergi Makkah. Saya nak rumah mewah, kereta mewah sebagai tanda kejayaan saya. Bercuti ke luar negara mahupun dalam negara memang keinginan. Hidup dengan s/one yang memberi bimbingan dan kebahagiaan"

Kata kata yang berulangkali bermain dalam hati. Saat itulah aku akan mengenali diri aku sendiri, Siapakah Nur Husna Ezzanie :')

 
By: Nur Husna Ezzanie 

Hey Comel! Dah Baca Jangan Lupa Komen :]

No comments:

Post a Comment